kinderen, Opvoeden

Als je kind ‘anders’ is

Ieder kind is uniek. En toch merk je dat sommige kinderen echt ‘ander’ zijn. Ze zijn drukker, slomer, stiller, luider, rapper, trager, ‘anders’ dan de meeste kinderen. Je merkt het als je leeftijdsgenoten van je kind bezig ziet, je hoort het in de opmerkingen en vragen van vrienden en familieleden (“Oh, kan hij dat nog niet? Die van ons kon dat toch al lang op die leeftijd”) en ook de leerkracht laat al eens vallen “of jullie al gedacht hebben om daar mee verder te gaan”.

Daarmee verder gaan?

Ja, je ziet ook dat je kind regelmatig anders is dan anderen. En tegelijk zie je dat je kind ook zo gewoon is en bovendien “ieder kind is uniek” dus is er geen reden om verder onderzoek te doen. Of wel?

Als je kind ‘anders’ is, komt vroeg of laat de vraag of je geen diagnostisch onderzoek zou laten doen om te weten te komen wat er scheelt en of je kind geen ASS, ADHD, ODD, … heeft. Al dan niet kiezen voor een diagnostisch onderzoeken en het label dat daar dan mogelijk uit komt, is voor zo goed als alle ouders een moeilijke beslissing.

Wel testen?

Er zijn voordelen aan: met een officiële diagnose wordt het voor iedereen duidelijk dat je kind echt anders is en een aangepaste aanpak nodig heeft. Dat “je moet gewoon wat strenger zijn” of “ze moet gewoon wat flinker zijn” echt niet de juiste aanpak is voor je kind. Bij een goede diagnose worden vanzelfsprekend de problemen en werkpunten van je kind in kaart gebracht maar ook gekeken naar de sterktes die je kind ook heeft.

Niet testen?

Een belangrijke reden dat ouders vaak aarzelen om hun kind te laten testen is de angst dat een label hun kind een stempel zal geven waar het nooit meer van af raakt. Een andere drempel is de hoge kostprijs. En tot slot weten mensen vaak niet waar je terecht kan voor zo’n diagnosestelling.

Een weloverwogen keuze maken

Ik kan jullie helpen om uit te zoeken welke opties er zijn, wat een diagnostisch onderzoek is en wat niet en hoe je kan beslissen wat in jullie situatie het beste is.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s